Η παράδοσή μας

Στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, λίγο μετά την κατοχή, ο Κωνσταντίνος Χατζάκος, προερχόμενος από οιγογένεια προσφύγων με μακριά παράδοση και βαθιές ρίζες στη γαλακτοκομία αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του γάλακτος.

H σύσταση της ΜΕΒΓΑΛ το 1950 έρχεται σαν φυσική κατάληξη της οικογενειακής παράδοσης και έκτοτε ξεκινάει μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας. Αρχικά η εταιρεία στεγάζεται σε νοικιασμένο κτίριο στα Κουφάλια, μια κατεξοχήν κτηνοτροφική περιοχή, γνωστή για το άριστο γάλα της. Η επιλογή της συγκεκριμένης γεωγραφικής θέσης όπου συγκεντρώνεται το 67% της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της Ελλάδας, αποδείχθηκε σοφή, καθώς όλες οι φάρμες βρίσκονται πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της ΜΕΒΓΑΛ και η εγγύτητα αυτή εξασφαλίζει την ταχύτερη εισκόμιση πρώτης ύλης στο εργοστάσιο, την αμεσότητα στην επεξεργασία και τη φρεσκάδα στο τελικό προϊόν. Από την αρχή αναπτύχθηκαν ισχυροί δεσμοί, τόσο με την τοπική κοινωνία αλλά κυρίως με τους κτηνοτρόφους- παραγωγούς πρόβειου και αγελαδινού γάλακτος που συνεργάστηκαν και εξακολουθούν να συνεργάζονται με την εταιρεία, ο αριθμός των οποίων σήμερα πλησιάζει τους 1000.

Τα πρώτα χρόνια η εταιρεία επικεντρώνεται στη συλλογή του γάλακτος και στη μεταποίησή του σε φέτα και κίτρινα τυριά και πολύ σύντομα το μικρό κτίριο, όπου λειτουργούσε το τυροκομείο, δεν «χωράει» τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται. Το 1967 η ΜΕΒΓΑΛ μεταφέρεται σε νέες εγκαταστάσεις,  στο χώρο όπου λειτουργεί και σήμερα. Το εργοστάσιο εξοπλίζεται με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, αγορασμένα από ευρωπαϊκές χώρες και ξεκινάει η παραγωγή σε βιομηχανικό επίπεδο αλλά με παραδοσιακές συνταγές.

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Κωνσταντίνος Χατζάκος αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό που ήξερε καλύτερα, το γάλα, στήνοντας μία μικρή μονάδα παραγωγής τυριών, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το όνειρό του θα εξελισσόταν σε μια ισχυρή και καινοτόμα εταιρεία διεθνούς εμβέλειας που εξακολουθεί να καινοτομεί και να αναπτύσσεται.

 

Οι κυριότεροι σταθμοί στην ιστορία της ΜΕΒΓΑΛ

1953:

Παραγωγή φέτας και κίτρινων τυριών.

1967:

Ίδρυση νέου εργοστασίου.

1971:

Φρέσκο παστεριωμένο γάλα σε πλαστική φιάλη.

1974:

Κυκλοφορία παραδοσιακής γιαούρτης.

1978:

Ξεκίνησε η παραγωγή του Ευρωπαϊκού Τύπου γιαουρτιού σε ασηπτική συσκευασία.

1984: 

Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα κυκλοφορεί στη νέα συσκευασία Tetrapak, η οποία χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

1985: 

Ξεκινάει η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας

1989: 

Η πρώτη εταιρεία που παράγει συσκευασμένη φέτα.

1992:

Η πρώτη εταιρεία που παράγει γιαούρτι με περιέκτη, το Duettino με δημητριακά ή μέλι-καρύδι και fitline με φρυγανίτσες μελιού.

1998: 

Η πρώτη εταιρεία που παράγει προϊόντα χωρίς χοληστερίνη από φρέσκο άπαχο αγελαδινό γάλα, τη σειρά Vita.

2002:  

Η πρώτη εταιρεία που προχωρεί στην παραγωγή και κυκλοφορία της σειράς γιαουρτιών Dolce με κομμάτια σοκολάτας.

2003:

Συνεργασία με τη Μακεδονική Φάρμα για διανομή του φρέσκου γάλακτος και του γιαουρτιού «Αγρόκτημα Βραχιάς».

2004:

Εξαγορά και λειτουργία της τυροκομικής μονάδας Εβρογαλ.

2006:

Πιστοποιείται με το πρότυπο συμμόρφωσης για Μη Γενετικά Τροποποιημένα

2010:

Κατασκευή γραμμής παραγωγής και συσκευασίας γάλακτος υψηλής παστερίωσης

2012:

Η πρώτη εταιρεία που κυκλοφορεί στην αγορά γαλακτοκομικό με τη γλυκαντική ουσία στέβια, το Κεφίρ με φράουλα και στέβια.

2015: Η πρώτη εταιρεία που παράγει γιαούρτια με υπερ-τροφές, τη σειρά Harmony 1% Plus σε τέσσερις υπέροχες γεύσεις

 

επιστροφή